Choreography
Performance
Teaching

CANDY

COMING UP ON AMSTERDAM FRINGE FESTIVAL - A NEW PIECE

Kaarten bestellen - Get a ticket Follow us on facebook Support usVrijheid, zelfbewustzijn en kwetsbaarheid staan centraal in deze grensverleggende en sensuele voorstelling van dans, theater & cabaret, van choreografe en danseres Branka Zgonjanin en de ex-prostituee, activiste en schrijfster Metje Blaak. Candy vertelt het wonderbaarlijke levensverhaal van powervrouw Metje Blaak, waarin ze samen met haar alter ego op zoek gaat naar zachte vrouwelijke krachten en gaat maandag 11 september in premiere tijdens het Amsterdamse Fringe Festival in CREA Theater in Amsterdam.

Candy | Het wonderbaarlijke levensverhaal van powervrouw Metje Blaak

In CREA Theater tijdens het Amsterdam Fringe Festival - 9 , 11, 12 en 13 september 2017


Vrolijk en brutaal duet

Candy is een vrolijk en brutaal duet tussen de ex-prostituee, stripteaseuse, activiste en schrijfster Metje Blaak (68) en danseres en choreografe Branka Zgonjanin (37). Candy is een imaginaire superheld, geboren uit de kruising van de machtige alter-ego's van Metje en Branka. Candy is een bruisend statement over de taboes rond seks werk en het ouder wordende lichaam.


Conceptueel theater

Branka heeft haar fascinatie voor de maatschappelijke onwil om seks werk serieus te nemen, uitgewerkt in een artistieke dialoog met 'La Blaak'. Het handwerk van Metje, haar tips & tricks, haar vaardigheden en vakkennis worden dans-artefacten waarmee Zgonjanin conceptueel theater bouwt.


Vrijheid, zelfbewustzijn en kwetsbaarheid

In Candy staan vrijheid, zelfbewustzijn, kwetsbaarheid en de rol die kunst en creativiteit daarin spelen centraal en worden vertaald naar een komisch rollenspel en mysterieuze transformaties. Voorbij spectaculaire verleidingsscenes, vrolijke deuntjes, de niet te missen statements en relativerende grappen, is het uiteindelijk de kwetsbare kant van de performers waar het in Candy om draait.


Grensverleggende samenwerking

Candy is een grensverleggende samenwerking tussen vrouwelijke kunstenaars van verschillende generaties uit verschillende delen van Europe, met hele uiteenlopende lichaamspraktijken als basis. Ieder vrouw, vanuit haar eigen achtergrond, heeft barrieres tussen de zogenaamde hoge en lage cultuur doorbroken, zich niets aantrekkend van de heersende mores en haar vrijheid gezocht.


Metje Blaak

Metje Blaak (1949) werkte na een vijfentwintigjarige carriere als prostituee en stripteaseuse, als hulpverlener en activist bij de Rode Draad. Tegenwoordig toert zij met lezingen door het land en maakt zij lokale televisie en liedjes, o.a. met de fameuze Clous van Mechelen. Ook publiceerde zij vele boeken, waaronder haar autobiografie Wij Metje Blaak (Ocelot, 2016), wat een belangrijk bron vormt voor de voorstelling van Candy.


Branka Zgonjanin

Branka Zgonjanin (1980) maakte dans en theater sinds 2001 in Belgrado, voordat ze naar Nederland kwam voor de Master of Choreography in Amsterdam in 2009. Zij maakt dans, performances en video's, waarin de (im-)materialiteit van het lichaam en de vele aspecten van het lichaam, uitgangspunten zijn. In haar poetische ingestelde werk rukt ze voor de hand liggende vormen van belichaming en esthetisering van het lichaam uit elkaar. Er ontstaan kleine leemtes in het gangbare kijken en bekeken worden, die Zgonjanin zorgvuldig inzet om te ondermijnen, afstand te scheppen en nieuwe voorstellen te doen. Haar recente werk bevat o.a. VoltageSpa, Op-positions, Stereo-politics, Body That Matter en One Double Body.


Amsterdam Fringe Festival

Amsterdam Fringe Festival toont 11 dagen lang theater en dans van nieuw, onbekend en ongetemd talent op meer dan 30 locaties in Amsterdam. Fringe is open en on-gecureerd. Het festival presenteert een divers programma met kunstenaars van uiteenlopende achtergronden, herkomsten en toekomsten. Het festival is een ode aan de theatrale gekte, de onafhankelijke geest en een pleidooi voor artistieke vrijheid. Een dikke, innige, omhelzing van het experiment in de ware zin des woord: eentje waarvan de uitkomst echt kan verassen. www.amsterdamfringefestival.nl


Ik wilde actrice worden, maar kwam op veertienjarige leeftijd in een fabriek terecht. De hele dag naadjes naaien, tussen de fabrieksmeisjes die maar een doel hadden: zo snel mogelijk trouwen. Na twaalf ambachten en dertien ongelukken ging ik in het ziekenhuis werken. Een tijdje dacht ik dat dit mijn roeping was.


Hoe word je prostituee? Is het een roeping? Heeft je jeugd er iets mee te maken of is dit een fabeltje? Hoe manoeuvreer je door een leven vol leugens en halve waarheden? Wie vertelt je wat je doet en wie niet? Hoe leef je met je echtgenoot? Wanneer vertel je het aan je kind, je ouders, je familie? Zijn je collega's je vrienden of je concurrenten? Heb je eigenlijk wel vrienden?


Nu weet ik dat onbewust mijn droom is uitgekomen. Mijn leven was een groot theater met pruiken, hoeden en verkleedpartijen. Als actrice had ik nooit zoveel rollen kunnen spelen. Ook zou ik nooit zoveel anekdotes kunnen vertellen over de rol die de bezoeker speelde. En over de ontroerende verhalen die ze mij toevertrouwden. Soms verlang ik nog wel eens terug naar de veilige roze muren van mijn peeskamer, waar ik elke dag de hoofdrol speelde en bovendien het script schreef en de regie in handen had.


Samenvatting van de autobiografie Wij Metje Blaak, 2016


Credits CANDY - Het wonderbaarlijke levensverhaal van powervrouw Metje Blaak
Choreograaf/Producent/Performer: Branka Zgonjanin
Performer: Metje Blaak
Song-writer: Clous van Mechelen
Dramaturg: Fransien van der Putt
Productie en choreografie assistent: Jet Kragt
Dansers: Stefania Petroula, Manuela Lucia Tessi en Maria Mavridou
Componist: Nikola Jeremic
Geluid: Adam S. Beni
Looptijd: 9 t/m 13 september 2017
Locatie: Crea, Nieuwe Achtergracht 170, 1018 WV Amsterdam
Openingstijden: za 9 sep 17.00, ma 11 sep 21.00, di 12 sep 19.30 en wo 13 sep 17.30 uur

Candy wordt mede mogelijk gemaakt door:

[ENGLISH]

Candy is a feminine and brutal duet between ex-prostitute and striper, activist and writer Metje Blaak (68) and dancer and choreographer Branka Zgonjanin (37). Candy is an imaginary superhero, born from the intersection of the mighty alter-egos of Metje and Branka. Candy is a lively statement about the taboos around sex-work and the ageing female body.


Branka Zgonjanin has her fascination for the social unwillingness to take sex-work seriously elaborated in an artistic dialogue with 'La Blaak'. The handcrafts of Metje, her tips & tricks, her professional skills become dance artefacts that constitute Zgonjanin's conceptual dance-theater. The concreteness of sex-work, entertainment and activism get to be incorporated in the abstraction of choreographic interventions.


Candy is a groundbreaking collaboration between female artists from different generations and from different parts of Europe, with a wide range of body practices as a basis.


In Candy, freedom, self-awareness and the role that art and creativity play in it, are central and translated into a comic role-play and mysterious transformations. Beyond spectacular seduction scenes, happy tunes, missed statements and reluctant jokes, Candy is ultimately about the vulnerable side of its performers.